Archive for the ‘kuchnia’ Category
Wigilia w nowoczesnym stylu
We wspomnieniach wielu z nas najpiękniejsze są Wigilie i święta Bożego Narodzenia przeżyte w dzieciństwie. Do dziś pamiętamy bożonarodzeniowe biesiadowanie przy stole, tę atmosferę tajemniczości i niezwykłe zapachy, które kilka dni przed świętami wypełniały nasze domy. Dawniej w pokoju zawsze stała choinka pachnąca lasem a na stołach przystrojonych białym, wykrochmalonym obrusem znajdowało się 12 potraw wigilijnych i paliły się świece. Ustawiano dodatkowe nakrycie dla kogoś, kto może nadejść szukając oparcia i ciepła. Kolacja wigilijna przebiegała wśród wzajemnej życzliwości, bez pośpiechu i zbędnej wygody. Czasem przenosimy coś z tamtych świąt także do własnego domu a czasem…hołdujemy nowoczesności. Read the rest of this entry »
Zastrzyk witamin – jogurt z owocami
Nie ma bardziej zdrowej i jednocześnie pysznej „przekąski” jak jogurt owocowy. Regularne spożywanie jogurtów poprawia trawienie organizmu, zwiększa odporność, dostarcza dużej ilości wapnia i sprawia, że czujemy się lekko. Warto wiedzieć czym różnią się między sobą różne rodzaje jogurtów i jakie mają właściwości: Read the rest of this entry »
Kuchnia o smaku papryki
Kuchnia węgierska jest jedną z najsmaczniejszych i najciekawszych kuchni europejskich. Bardzo zdrowa, bardzo wyrazista i bardzo sycąca. Wszystkim kojarzy się przede wszystkim z papryką i ostrymi potrawami zawdzięczającymi swój smak ostrym papryczkom.
Faktem jest, że papryka jest podstawą większości dań węgierskich. Do Europy przywędrowała w XVI w. albo z Krzysztofem Kolumbem, albo z Indii za pośrednictwem Turków. Jak podają źródła, kiedyś na Węgrzech papryka określana była mianem „tureckiego pieprzu”. Read the rest of this entry »