Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jogurt z bakteriami 2018
Kategorie

Zastrzyk witamin – jogurt z owocami

Nie ma bardziej zdrowej i jednocześnie pysznej „przekąski” jak jogurt owocowy. Regularne spożywanie jogurtów poprawia trawienie organizmu, zwiększa odporność, dostarcza dużej ilości wapnia i sprawia, że czujemy się lekko. Warto wiedzieć czym różnią się między sobą różne rodzaje jogurtów i jakie mają właściwości:

Jogurt naturalny – najprostszy i jednocześnie najmniej kaloryczny produkt wśród jogurtów. Powinien składać się wyłącznie z mleka odtłuszczonego, białka mleka i żywych kultur baterii. Taki jogurt jest niskokaloryczny, świetnie reguluje proces trawienia, dostarcza naszemu organizmowi dużą ilość wapnia i białka, hamuje rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Smak jogurtu naturalnego możemy urozmaicić, dodając mesli, otręby, dżem czy świeże owoce.

Jednocześnie tak przyrządzona mieszanka będzie bardziej zaspokajała głód niż sam jogurt naturalny. Naturalny jogurt z powodzeniem możemy przygotowywać w domu. Potrzebujemy jedynie mleko i niewielką ilość jogurtu naturalnego kupionego w sklepie. Wykonanie nie przysparza większych trudności, a przy tym zaoszczędzimy pieniądze.

Jogurt owocowy – zdrowy, a przy tym smaczny, którego smak możemy dowolnie wybierać – truskawkowy, morelowy, jagodowy, gruszkowy, ananasowy i wiele innych. Jogurty owocowe są bardziej kaloryczne od jogurtów naturalnych. Wynika to nie tylko z obecności słodkich owoców w produkcie, ale i z dodawanych do nich substancji polepszających smak i zapach, konserwantów, zagęszczaczy, żelatyny i innych dodatków. Warto przed kupnem jogurtu owocowego sprawdzić na etykiecie skład produktu, porównać z innymi jogurtami i wybrać ten o najmniejszej ilości „sztucznych” składników.

Jogurty owocowe są świetną „przekąską” dla osób prowadzących aktywny tryb życia, uprawiających sport i dla ruchliwych, aktywnych dzieci, gdyż dostarczy spalane w ruchu węglowodany i inne potrzebne składniki odżywcze.

Jogurt probiotyczny – jogurty wzbogacone o bakterie probiotyczne są jeszcze zdrowsze niż jogurty naturalne. Probiotyki pełnią wiele funkcji, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Regulują mikroflorę jelitową, przyczyniają się do zahamowania działań rakotwórczych bakterii w jelicie grubym, zmniejszają objawy nietolerancji laktozy (bakterie probiotyczne rozkładają laktozę na cukry proste). Ponadto zalecane są szczególnie osobom, które przeszły kurację antybiotykową, gdyż w naturalny sposób odbudowują korzystną mikroflorę bakteryjną naszego organizmu, osłabioną przez antybiotyki. Jogurty probiotyczne mogą być jogurtami naturalnymi lub owocowymi, każdy więc znajdzie produkt odpowiedni dla siebie.

Niskokaloryczny jogurt bez cukru – dla osób będących na diecie odchudzającego to idealny posiłek. Producenci do maksimum ograniczyli tu kalorie: jogurt nie zawiera cukru i zazwyczaj jest nisko tłuszczowy (do produkcji jogurtu używa się zazwyczaj mleka odtłuszczonego).
W każdym wypadku w czasie zakupów czytajmy etykiety, sprawdzajmy składniki produktu. Im mniej sztucznych dodatków w jogurcie, tym lepiej. W przypadku jogurtów z żywymi kulturami bakterii i probiotykami, producent powinien wymienić na opakowaniu gatunki tych bakterii.

Share Button
(O tym trendzie dowiedziało się 40 osób, a dzisiaj 1 osób)

Comments are closed.