Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jagoda Acai 2018
Kategorie

Jagoda Acai

Dlaczego jagody Acai uznawane są za brazylijską żyłę złota? Powód jest oczywisty. Nastał bowiem tak zwany „boom” na te owoce.

Jagoda Acai – Co? Gdzie? Kiedy?

O maleńkich owocach Acai mówi się niemal wszędzie, nawet w telewizji. Jagody rekomendowane zostały nawet prze Oprah Winfrey, zdaniem której jagody te to cudowny lek na wszystko. Ale od początku…

Jagody Acai rosną na palmach brazylijskich. Drzewa te wypuszczają kilka łodyg, z których – od lipca do grudnia – można zbierać dojrzałe owoce. A wszystko to dzieje się na podmokłych terenach Lasów Amazońskich.

Jagody Acai są bardzo podobne do winogron, ale jak wiadomo „prawie” robi wielką różnicę. I tak jest w tym przypadku. Przede wszystkim jagody Acai są znacznie mniejsze i mają ciemno-purpurowe zabarwienie, nieco ciemniejsze od winogron. Ponadto smakują zupełnie inaczej. A jak? Aż ślinka cieknie na sam opis – bo jakże może być inaczej gdy się mówi o smaku jagód oblanych czekoladą?! Pyszności!

Warto również podkreślić, że jagody Acai zawierają bardzo mało miąższu. Natomiast aż osiemdziesiąt pięć procent wnętrza wypełnia nasienie. To właśnie z tych powodów jagody Acai w naszym kraju nie znajdziemy w  „czystej” postaci. Pamiętajmy o tym, gdy ktoś będzie chciał nam „wcisnąć” świeże owoce i zastanówmy się kilka razy zanim zapłacimy za nie słono. Najczęściej jagody Acai można nabyć w postaci sproszkowanej bądź w postaci suplementów. Na terenie Brazylii owoce te występują jako energetyczne lody.

Zajrzyjmy pod skórkę jagód Acai

Jagody Acai polecane są jako te, które są lekiem na wszystkie choroby. Bardzo często z takimi specyfikami bywa tak, że jak coś jest na wszystko, to tak naprawdę nie działa na nic. Ale z jagodami jest inaczej. Jak to więc wytłumaczyć? Ano tak, że jest to wyjątek potwierdzający regułę.

Po pierwsze antyoksydanty

Jagody Acai stanowią bogate źródło antyoksydantów, czyli substancji, które wykazują działanie redukujące. Eliminują „tlenowe warunki”, które sprzyjają powstawaniu wolnych rodników. Jak wiadomo – wolne rodniki mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy ilość wolnych rodników przekroczy pewne granice, może dojść do pewnych spustoszeń w naszym ustroju. Wówczas pojawiają się choroby serca, zachorowania na nowotwory, a proces starzenia skóry ulega przyspieszeniu. Antyoksydanty eliminują więc ilość wolnych rodników, zapobiegając przekroczeniu tej granicy.

W tymi miejscu należy dodać, że obecnie uważa się, iż jagody Acai zawierają największą ilość antyoksydantów. Jest ich o piętnaście razy więcej niż w aronii i około dwadzieścia razy więcej niż w winogronach.

Po drugie witaminy

Ale jagody Acai to nie tylko antyoksydanty, lecz i naturalne źródło niezbędnych witamin. Witamina C, którą dostarczamy naszemu organizmowi wraz ze spożywaniem jagód Acai przyczynia się przede wszystkim do wzmocnienia naszej odporności. Skraca czas trwania wszelkich infekcji dróg oddechowych. Przyspiesza proces gojenia się ran oraz ułatwia zrastanie się kości po złamaniach. Witamina C przyczynia się ponadto do regulowania poziomu cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie. Ale to nie wszystko. Witamina ta bowiem ma możliwość hamowania rozwoju zaćmy. Przyczynia się również do stymulowania syntezy kolagenu.

Witamina B1 również obecna jest w jagodach Acai. Witamina ta, zwana również tiaminą, przyspiesza proces gojenia się ran, jak również uśmierza ból. Niedobory witaminy B1 mogą wpływać bardzo niekorzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Pojawiają się zaburzenia ze strony układu pokarmowego (na przykład nudności, zahamowanie łaknienia, wymioty, bóle brzucha).

Jagody Acai są również bogatym źródłem witaminy B2 (znanej również jako ryboflawina). Jest to substancja, która przyczynia się do zapewnienia prawidłowej pracy układu nerwowego. Ponadto jest niezwykle ważna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Niedobór tej witaminy może niekorzystnie wpływać zatem na jakość widzenia – oczy szybko się męczą, często łzawią, a w gorszych przypadkach może nastąpić uszkodzenie gałek ocznych.

Po trzecie  kwasy Omega

Jagody Acai obfitują również w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezwykle potrzebne naszemu organizmowi. Przede wszystkim kwasy Omega zapobiegają problemom ze strony układu krwionośnego. Obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym nie dopuszczają do powstawania zatorów w naczyniach krwionośnych. Zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, chorobę wieńcową, zapobiegają nadciśnieniu. Ponadto kwasy Omega korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Poprawiają koncentrację i szybkość uczenia się. Kwasy omega przyczyniają się również do poprawy przemiany materii oraz regulowania przemian metabolicznych, dzięki czemu możliwa jest szybsza utrata zbędnych kilogramów.

Zalet stosowania jagód Acai jest mnóstwo i nie sposób je tu wszystkie wymienić. Warto jednak zaznaczyć, że owoce te święcą triumfy, ponieważ dowiedziono, że ułatwiają odchudzanie. To dlatego preparaty zawierające jagody Acai są jednymi z najbardziej pożądanych specyfików. I to właśnie dlatego powstał cały ten szum wokół jagód. Największe korzyści ma więc z tego Brazylia.

Share Button
(O tym trendzie dowiedziało się 31 osób, a dzisiaj 1 osób)

Jak podobał Ci się artykuł