Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jagoda Acai dla zdrowia i urody 2018
Kategorie

Jagoda Acai dla zdrowia i urody

Jagoda Acai ceniona jest ze względu na swoje wartości odżywcze, ale (uwaga!) wcale nie chodzi o ilość dostarczanych przez nią kalorii. Wprost przeciwnie. Jeśli chodzi o ilość kalorii jagoda Acai nie różni się wcale od innych, podobnych owoców, za to zawiera znacznie większe ilości biologicznie czynnych substancji regulujących procesy zachodzące w naszym organizmie. Znaczna część związków zawartych w Acai odżywia nasze komórki i tkanki (białka i aminokwasy) oraz chroni nas przed wolnymi rodnikami.
Jagoda Acai jest bardzo ceniona głównie ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i właśnie dzięki antyoksydantom zasługuje na miano jagody zdrowia i młodości.

Jak działają antyoksydanty zawarte w jagodzie Acai?

Antyoksydanty działają na zasadzie neutralizatora wolnych rodników, które można wyniszczają nasz organizm podobnie do rdzy przeżerającej żelazo. Wolne rodniki zmniejszają naszą odporność, obniżają witalność, pośrednio prowadzą do pojawiania się chorób, a bezpośrednio odpowiadają za procesy starzenia się tkanek i utratę zdolności regeneracyjnych. Im większa jest ich aktywność, tym szybciej się starzejemy i tym bardziej jesteśmy podatni na różnego rodzaju choroby. Zwalczanie wolnych rodników jest więc procesem hamującym postępy starzenia, a jagoda Acai jest w tym wypadku bronią najlepszą, bo zawiera najwięcej antyoksydantów w porównaniu z innymi pokarmami.

Jagoda Acai jest więc swego rodzaju eliksirem młodości, ale nie mniej ważne jest zdrowie i witalność organizmu.

Jak jagoda Acai wpływa na nasze zdrowie?

Wyobraźcie sobie, że plemiona żyjące w Amazonii, spożywające Acai na co dzień w postaci śniadań, obiadów, kolacji, dodatków i leków (Acai jest dla nich lekiem na wszystko) nie chorują na raka skóry (mimo iż są stale poddawane działaniu szkodliwego promieniowania UV), ani na żadne inne ciężkie choroby, będące plagą naszej cywilizacji.

Dlaczego?
Dlatego, że oprócz przeciwutleniaczy jagoda Acai zawiera też:
– substancje antymutagenne, odpowiadające za mutowanie DNA przyczyniające się do powstawania komórek nowotworowych,

– substancje odchudzające (regulujące przemianę materii)
– środki, które zapobiegają miażdżycy i chorobie wieńcowej (antocyjaniny, fitosterole),
– substancje ochraniające układ nerwowy (antyoksydanty),
– błonnik regulujący procesy trawienne i zapobiegający chorobom nowotworowym przewodu pokarmowego,
– niezbędne kwasy tłuszczowe – podstawowy regulator gospodarki cholesterolowej,
– witaminy (grupa B, witaminy C i E),
– mikro- i makroelementy (potas, żelazo, magnez i wiele innych),
– aminokwasy i białka, które nie tylko są budulcem dla naszych tkanek, ale wchodzą też w skład naszych enzymów.

Jagoda Acai w diecie odchudzającej

Trudno powiedzieć, czy mieszkańcy Amazonii zachowują figurę dzięki Acai, czy przyczynia się do tego tryb ich życia i konieczność zdobywania pożywienia w sposób bardzo aktywny (wymagający sporego wysiłku), jedno jest pewne – Acai wpływa na nasz metabolizm i uznawana jest za jeden ze sktuteczniejszych stymulatorów przemiany materii. Z drugiej strony wiele osób zauważa nieco inne efekty – zdarza się że Acai obniża apetyt, działałaby więc na zasadzie podobnej do innych naturalnych supresantów łaknienia.

Z czego wynika popularność jagody Acai?

Być może z faktu, iż stała się chwilowym hitem na fali zachłyśnięcia się świata zachodniego nowym, „cudownym” odkryciem. Z drugiej strony jednak badania składu jagody są dosyć miarodajne (sprawdźcie na stronach FDA / American Food and Drug Administration), poza tym jeśli wierzyć zestawieniom jagoda Acai zajmuje w tej chwili pierwsze miejsce w skali ORAC (tuż za nią znajduje się Aronia, wyniki odpowiednio: Acai 185, Aronia 158 w świeżych owocach; w suszu zawartość antyoksydantów kształtuje się nieco inaczej).

Share Button
(O tym trendzie dowiedziało się 25 osób, a dzisiaj 1 osób)

Jak podobał Ci się artykuł