Kuchnia polska
Kuchnia polska ukształtowana jest na bazie lokalnych produktów żywnościowych, które były zawsze dla mieszkańców łatwo dostępne i tanie. Zasadniczo kuchnia polska jest podobna do kuchni innych narodów słowiańskich i europejskich: Czechów, Rosjan czy Niemców. Ponadto kształtowały ją także wpływy dalej położonych narodów europejskich a nawet orientalne.
Za najstarszą polską potrawę uznaje się żurek, czyli zupę o charakterystycznym, kwaśnym smaku, przyrządzaną na zakwasie z mąki żytniej lub pszennej.
Ze względu na to, że znaczna część naszego kraju była przez wieki zalesiona, dużą rolę w polskiej kuchni odgrywało mięso dzikich zwierząt, czyli dziczyzna. Od zawsze hodowano także świnie i drób. Stąd duża ilość mięs wieprzowych, szynek, kiełbas i potraw z drobiu. Oprócz tego chętnie Polacy korzystali z innych dóbr lasu, takich jak jagody czy grzyby.
Kuchnia polska była zawsze bogata w produkty zbożowe i kasze. W dużej ilości wykorzystywano także powszechnie uprawiane warzywa, takie jak marchew, pietruszka, ziemniaki, kapusta, ogórki, buraki, a nawet dzikie, jak pokrzywy czy lebioda. Na bazie tych składników przygotowywano zupy – potrawy tanie i doskonale zaspokajające głód i pragnienie. Popularne są m.in. zupa ziemniaczana, szczawiowa czy grochówka, a także przygotowywane na mleku lub śmietanie chłodniki. Jadano także warzywa strączkowe, które można było długo przechowywać a ponadto były sycące.
Pisząc o polskich potrawach nie można nie wspomnieć o pierogach. Najbardziej popularne są ruskie, z twarogiem, z kaszą, owocami, kapustą czy mięsem.
Jeśli chodzi o nabiał, to dużą rolę w kuchni polskiej odgrywał biały ser z mleka krowiego czyli twaróg. Ponadto regionalnie wytwarzano charakterystyczne sery owcze, takie jak bryndza czy oscypek.
Jeśli chodzi o słodkie potrawy, to jedną z popularniejszych jest kompot. Jest to gotowany wywar z owoców, często podawany na deser. Najpopularniejsze ciasta to m.in. makowce i mazurki, przygotowywane obecnie główne na święta wielkanocne. Typowo polskim ciastem jest także piernik z dodatkiem specjalnych orientalnych przypraw i bakalii. Nie mniej chętnie zjadamy sernik z bakaliami.
Bardzo ciekawie prezentuje się także zbiór polskich alkoholi. Oprócz wielu odmian wódek, dużą popularnością cieszą się polskie nalewki, w tym ziołowe. Jako dodatek do deserów wykorzystywano likiery i miody pitne. Bardzo dobrą markę mają także polskie piwa, z których niektóre produkowane są przez kilkusetletnie browary.