Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jak zdrowo żywić rodzinę? 2018
Kategorie

Jak zdrowo żywić rodzinę?

Każda Pani domu, przygotowując posiłki powinna pamiętać, iż poza tym że powinny byc one smaczne, powinny być też – może nawet przede wszystkim – zdrowe. Jak powiada słynne powiedzenie żywieniowców – „jesteśmy tym co jemy”. Warto zadbać, by jadłospisy były prawidłowo zbilansowane i zawierały ważdne dla zdrowia składniki odżywcze. Życie na naszej planecie opiera się na związkach chemicznych, w których skład wchodzą liczne pierwiastki. Są one niezbędne do istnienia życia, a tym samym są niezbędne do istnienia człowieka.

Bez jakich pierwiastków nie moglibyśmy się obejść? Lista jest długa, dlatego pierwiastki podzielono na te, których potrzeba dużo (makroelementy) i te, których potrzebujemy mało (mikroelementy). Do makroelementów zalicza się wapń, fosfor, magnez, potas, chlor, sód, azot, siarkę, wodór, tlen i węgiel, do mikroelementów zaś żelazo, jod, fluor, kobalt, bor, miedź, chrom, mangan, cynk, molibden i selen. Pierwiastki te różnią się występowaniem, a potrzebujemy ich wszystkich, dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta była zróżnicowana.
Przykładowo, wapń stanowi budulec kości i zębów, bierze też udział w procesie krzepnięcia krwi, a także w przewodnictwie impulsów nerwowych. Jego niedobór wpływa niekorzystnie na wszystkie te zjawiska, dlatego musimy jeść fasolę, przetwory mleczne, jaja i ryby.
Właśnie ryby stanowią szczególnie bogate źródło pierwiastków, których potrzebujemy. Zawierają nie tylko wapń, lecz także magnez, żelazo, jod i fluor (ten ostatni – tylko ryby morskie).
Z pierwiastków zbudowane są cukry, tłuszcze i białka, czyli cegiełki każdego organizmu. Ryby okazują się być bogate także w wyjątkowo zdrowe białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli zauważyć, że 60% naszego mózgu to właśnie kwasy omega-3, doceni się pozytywną rolę kuchni rybnej w naszej diecie.

Niestety, my Polacy wciąż jej nie doceniamy, choć wyniki badań pokazują, że nacje, których kuchnia obfituje w dania rybne, w szczególności Eskimosi i Japończycy, zapadają na choroby (zwłaszcza te związane z układem krążenia) o wiele rzadziej niż Europejczycy i Amerykanie. Na szczęście jednak również w naszym kraju coraz większą popularnością cieszą się restauracje rybne, serwujące dania z ryb oraz owoce morza, można mieć więc nadzieję, że także nasze zwyczaje żywieniowe ulegną zmianom.

Share Button
(O tym trendzie dowiedziało się 22 osób, a dzisiaj 1 osób)

Jak podobał Ci się artykuł