Jak zdrowo żywić rodzinę?
Każda Pani domu, przygotowując posiłki powinna pamiętać, iż poza tym że powinny byc one smaczne, powinny być też – może nawet przede wszystkim – zdrowe. Jak powiada słynne powiedzenie żywieniowców – „jesteśmy tym co jemy”. Warto zadbać, by jadłospisy były prawidłowo zbilansowane i zawierały ważdne dla zdrowia składniki odżywcze. Życie na naszej planecie opiera się na związkach chemicznych, w których skład wchodzą liczne pierwiastki. Są one niezbędne do istnienia życia, a tym samym są niezbędne do istnienia człowieka.
Bez jakich pierwiastków nie moglibyśmy się obejść? Lista jest długa, dlatego pierwiastki podzielono na te, których potrzeba dużo (makroelementy) i te, których potrzebujemy mało (mikroelementy). Do makroelementów zalicza się wapń, fosfor, magnez, potas, chlor, sód, azot, siarkę, wodór, tlen i węgiel, do mikroelementów zaś żelazo, jod, fluor, kobalt, bor, miedź, chrom, mangan, cynk, molibden i selen. Pierwiastki te różnią się występowaniem, a potrzebujemy ich wszystkich, dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta była zróżnicowana.
Przykładowo, wapń stanowi budulec kości i zębów, bierze też udział w procesie krzepnięcia krwi, a także w przewodnictwie impulsów nerwowych. Jego niedobór wpływa niekorzystnie na wszystkie te zjawiska, dlatego musimy jeść fasolę, przetwory mleczne, jaja i ryby.
Właśnie ryby stanowią szczególnie bogate źródło pierwiastków, których potrzebujemy. Zawierają nie tylko wapń, lecz także magnez, żelazo, jod i fluor (ten ostatni – tylko ryby morskie).
Z pierwiastków zbudowane są cukry, tłuszcze i białka, czyli cegiełki każdego organizmu. Ryby okazują się być bogate także w wyjątkowo zdrowe białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli zauważyć, że 60% naszego mózgu to właśnie kwasy omega-3, doceni się pozytywną rolę kuchni rybnej w naszej diecie.
Niestety, my Polacy wciąż jej nie doceniamy, choć wyniki badań pokazują, że nacje, których kuchnia obfituje w dania rybne, w szczególności Eskimosi i Japończycy, zapadają na choroby (zwłaszcza te związane z układem krążenia) o wiele rzadziej niż Europejczycy i Amerykanie. Na szczęście jednak również w naszym kraju coraz większą popularnością cieszą się restauracje rybne, serwujące dania z ryb oraz owoce morza, można mieć więc nadzieję, że także nasze zwyczaje żywieniowe ulegną zmianom.