Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/xkp/public_html/847.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Restauracje indyjskie - zdrowy i modny wybór 2018
Kategorie

Smaki Indii – modne i zdrowe odżywianie dla Ciebie

Intensywność przyprawiająca o zawrót głowy… Niezwykle różnorodny wachlarz smaków, kolorów i zapachów… Niepowtarzalne doznania smakowe… Oto w wielkim skrócie najwspanialsze zalety, a zarazem najważniejsze cechy kuchni indyjskiej. Kolacja z ukochanym w restauracji indyjskiej dostarczy Wam obojgu niezapomnianych doznań smakowych stając się doskonałym preludium przed wspólnie spędzoną nocą!

Przysmaki indyjskiej kuchni należą do największych atrakcji dla turystów zwiedzających ten fascynujący kraj. Kombinacja świeżych składników, przypraw oraz szybkie techniki gotowania nie tylko w pełni zaspokajają gusta koneserów, ale także spełniają warunki zdrowego odżywiania. Wszechobecne indyjskie kontrasty znalazły odzwierciedlenie również w potrawach: Hindusi gustują zarówno w pikantnie przyrządzonych posiłkach, jak i w oszałamiająco słodkich deserach.

Sercem indyjskiej kuchni są przyprawy i aromaty. W przeszłości przyprawy sprowadzane z Indii były bardziej kosztowne niż złoto! Indie nazywane były ojczyzną pieprzu – import tej przyprawy do Europy sięga czasów rzymskich.

Każda indyjska rodzina posiada swój własny sposób przyprawiania dań. Codziennie przygotowuje się masalę – specyficzną mieszaninę przypraw, która używa się w potrawach. Do najczęściej stosowanych przypraw należą szafran, kumin, chili, imbir, kardamon, pieprz.

Aby rozkoszować się smakiem tradycyjnych indyjskich potraw, niekoniecznie trzeba wyjeżdżać do Indii – wystarczy udać się do restauracji indyjskiej. W dobrej restauracji spożywanie posiłku to swoisty ceremoniał, tak jak i w większości indyskich domów, niezależnie od ich zamożności. Serwowane menu może zadziwićżnorodnością – poznawanie indyjskiej kuchni warto rozpocząć od potraw klasycznych. Należy pamiętać, że kuchnia tego kraju nierozerwalnie łączy się z jego kulturą i religią. Pakora, samosas, papri chaat – pod tymi egzotycznie brzmiącymi nazwami kryją się przepyszne specjały tradycyjnej kuchni indyjskiej.

Najbardziej znanym deserem jest chałwa, której niezwykle słodkiego smaku nie można porównać z niczym innym (zwiedzając Indie warto również skosztować mithaj oraz rasgule – przepyszne indyjskie słodkości!).

Share Button
(O tym trendzie dowiedziało się 25 osób, a dzisiaj 1 osób)

Jak podobał Ci się artykuł